![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Cercetătorii britanici de la Institutul de Arheologie şi Istorie Antică din Birmingham au realizat o descoperire care schimbă complet istoria antică britanică, dar, mai ales, pe cea românească. Profesorii Duck şi Romana Smith, alături de legiunea de cercetători de la binecunoscutul institut, au descoperit artifacte care atestă faptul că dacii au ajuns în insulele britanice înainte de cucerirea romană a Britanniei, mai exact încă din secolul IV î. Hr. Cercetările au avut loc pe un sit arheologic ascuns până acum publicului larg, aflat în apropiere de Chester, reşedinţa comitatului Cheshire din regiunea North West a Angliei şi s-au desfăşurat pe o perioadă de opt ani. Munca cercetătorilor, care a întâmpinat mai multe piedici din partea autorităţilor din Marea Britanie şi, atenţie!, chiar din SUA, va schimba percepţia asupra civilizaţiei dacice şi asupra Antichităţii târzii şi a Evului Mediu din insula britanică.
Cercetătorii britanici de la Institutul de Arheologie şi Istorie Antică din Birmingham au realizat o descoperire care schimbă complet istoria antică britanică, dar, mai ales, pe cea românească. Profesorii Duck şi Romana Smith, alături de legiunea de cercetători de la binecunoscutul institut, au descoperit artifacte care atestă faptul că dacii au ajuns în insulele britanice înainte de cucerirea romană a Britanniei, mai exact încă din secolul IV î. Hr. Cercetările au avut loc pe un sit arheologic ascuns până acum publicului larg, aflat în apropiere de Chester, reşedinţa comitatului Cheshire din regiunea North West a Angliei şi s-au desfăşurat pe o perioadă de opt ani. Munca cercetătorilor, care a întâmpinat mai multe piedici din partea autorităţilor din Marea Britanie şi, atenţie!, chiar din SUA, va schimba percepţia asupra civilizaţiei dacice şi asupra Antichităţii târzii şi a Evului Mediu din insula britanică. Prejudecăţile Obiectele descoperite în Marea Britanie – unelte agricole şi însemne ale unor războinici deopotrivă – au fost datate cu radiocarbon superactiv la sfârşitul secolului IV î.Hr. Cercetătorii institutului au crezut, iniţial, că este vorba despre artifacte celtice, însă după studierea atentă a acestora, au fost uimiţi să constate că se aflau, de fapt, în faţa unor obiecte dacice. „Nu ne-am gândit deloc la daci – cine se mai gândeşte la daci astăzi? În plus, în calitate de cercetători, am fost adesea îndrumaţi către izvoarele-clişeu din ţara noastră. Celţii au fost strămoşii noştri, aşa că, tradiţional, ei sunt prima opţiune pe care o luăm în calcul. După ce am constatat că obiectele găsite sunt dacice, ne-am gândit că au ajuns aici prin comerţ sau că au fost aduse drept pradă de război. Ultima variantă pe care am luat-o în calcul, dar în care nu am crezut, cu adevărat, nicio clipă, a fost că au aparţinut unei comunităţi dacice aflate pe teritoriu britanic. Aceasta a fost cea adevărată, cum adesea se întâmplă“, a afirmat prof. dr. Benjamin Rogueware-Faux, unul dintre coordonatorii şantierului. „Aceasta este cea mai mare descoperire a unei aşezări dacice din Anglia şi credem că schimbă profund cadrul istoric al regiunii“, a adăugat şi prof. dr. Romana Smith, cercetătoare a institutului din Birmingham de peste 20 de ani.
Rezultatele noului studiu au fost cu atât mai surprinzătoare pentru comunitatea ştiinţifică după ce s-a constat că mica aşezare dacă a fost descoperită de armata care a cucerit Britannia în secolul I î. Hr., armată formată din romani şi daci. Astfel, neamul dac din Britannia a crescut cu cel puţin o mie de membri, soldaţi în Cohors I Aelia Dacorum, constituită de împăratul Hadrian în jurul anului 117, când a avut loc o revoltă în nordul insulei şi când acesta a decis ridicarea faimosului zid care astăzi îi poartă numele.
Numele oraşului – deşi dat de romani – pare derivat de la «dava», termenul dac pentru aşezările fortificate.
Romana Smith, cercetător la institutul din Birmingham